Israël dreigt met ‘totale oorlog’ Hezbollah uit te gaan roeien

Spanningen tussen Israël en Hezbollah in Libanon lopen verder op. De Israëlische regering dreigt zelfs met een ‘totale oorlog’ tegen de militante beweging. Sinds kort maken bosbranden deel uit van de strijd.

Grote rookpluimen stijgen op in de omgeving van Gonen, een Israëlische kibboets in de buurt van de Libanese grens. Bewoner Boaz filmt het tafereel met zijn mobiele telefoon. “Hezbollah creëert opzettelijk bosbranden om angst en intimidatie te zaaien. Twintigduizend hectare is al verloren gegaan. Schade voor tientallen jaren,” zegt Boaz, die als een van de weinigen in het noorden van Israël is gebleven.


Het Israëlische leger en Hezbollah bestoken elkaar regelmatig met raketten. Het conflict heeft aan beide kanten zijn tol geëist. Tienduizenden mensen werden gedwongen hun huizen bij de grens te ontvluchten. Israëlische aanvallen hebben volgens persbureau Reuters in Libanon meer dan driehonderd Hezbollahstrijders en ongeveer tachtig burgers gedood. Bij aanvallen vanuit Libanon zijn volgens Israël achttien Israëlische soldaten en tien burgers om het leven gekomen.


As van het verzet

Hezbollah, een bondgenoot van Hamas, zegt dat de intensivering van de aanvallen is bedoeld om Palestijnen te steunen na het uitbreken van de oorlog op 7 oktober. Hezbollah wordt door de Verenigde Staten en veel andere landen gezien als een terroristische organisatie. De club is ook politiek actief in Libanon en wordt over het algemeen beschouwd als het machtigste lid van het door Iran gesteunde netwerk, bekend als de ‘as van verzet’.


Grote delen van Noord-Israël werden aan het begin van de maand getroffen door bosbranden, veroorzaakt door raketten vanuit Libanon. Het zomerweer zorgt voor drogere omstandigheden, waardoor gebieden brandgevoelig zijn geworden. De vuurzee zorgde op sociale media voor een reactie op de leus ‘All eyes on Rafah’ – veel Israëli’s postten de tekst ‘All eyes on Northern Israel’. Het vuur is grotendeels onder controle maar nieuwe branden ontstaan steeds makkelijker.Luchtalarm

Al sinds de uitbraak van de oorlog in Israël en Gaza vreest men voor een grotere oorlog tussen de ‘as van verzet’ en Israël. De spanningen werden alleen maar groter toen Israël vorige week een hooggeplaatste Hezbollahcommandant doodde, waar een groot raketsalvo vanuit Libanon op volgde. In het weekend bleef het opvallend stil in het noorden van Israël, maar dinsdag en woensdag klonk weer het luchtalarm in de regio.


De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz dreigt nu met een totale oorlog. “We komen heel dicht bij het moment waarop we besluiten de spelregels tegen Hezbollah en Libanon te veranderen,” schrijft Katz op X. “In een totale oorlog zal Hezbollah worden vernietigd en zal Libanon zwaar worden verslagen.” Katz reageerde op een dreigement van Hezbollah tegen Israël. De Libanese militie verspreidde dinsdagavond een video waarop beelden te zien zijn die boven de Israëlische havenstad Haifa zijn gemaakt.


De-escalatie

De Amerikaanse gezant Amos Hochstein riep dinsdag op tot de ‘dringende’ de-escalatie van de gevechten tussen de strijdende partijen. “Het conflict tussen Israël en Hezbollah heeft lang genoeg geduurd,” zei de presidentiële gezant tijdens een bezoek aan Beiroet. “Het is in ieders belang om het probleem snel en diplomatiek op te lossen – dat is zowel haalbaar als dringend.”


Eerder in de week was Hochstein in Israël en sprak hij onder andere met premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant. In elk van zijn bijeenkomsten waarschuwde Hochstein dat een totale oorlog met Hezbollah zou kunnen leiden tot een massale Iraanse aanval die Israël moeilijk zou kunnen dwarsbomen.


“Zelfs als er een deal komt met Hezbollah, zullen veel Israëliërs niet naar huis kunnen terugkeren. Want zij weten ook dat Hezbollah in staat is om een tweede 7 oktober uit te voeren als ze niet verslagen zijn,” zegt Boaz in Gonen. Hij denkt dat Israël klaar is voor een grotere oorlog met Hezbollah. “Maar de Verenigde Staten proberen er alles aan te doen om het niet te laten gebeuren.”


Boaz is niet de enige Israëli die denkt dat een grotere aanval op Hezbollah noodzakelijk is. 62 procent van de Joodse Israëli’s steunt een aanval op Hezbollah in Libanon, zo blijkt uit een onderzoek van het Jewish People Policy Institute, waarbij 36 procent van de respondenten een onmiddellijke aanval steunt en 26 procent een aanval na de operatie in Gaza.