In Amsterdam en Nijmegen voerden studenten vorige week actie voor het verbreken van de banden met Israëlische universiteiten. De beelden bereikten ook de Palestijnse studenten op de Westoever en in Israël. Zij staan niet unaniem achter de oproep. ‘Een universiteit boycotten is gewoon geen goed idee.’
Student Yasser staat naast een kledingwinkel in het centrum van Ramallah. Hij studeert rechten aan de Birzeit Universiteit en kijkt met veel genoegen naar de studentenprotesten in het Westen. “Ik zie vooral de demonstraties in de Verenigde Staten. Het is heel goed dat studenten daar zich uitspreken vóór ons, zodat de wereld weet waar wij mee te maken hebben,” zegt hij over de weer oplaaiende acties tegen Israëlische universiteiten.
Ook student Halil scrolt tevreden door haar tijdlijn op sociale media. “Het doet veel met mij als ik zie dat zoveel studenten moreel achter ons staan. Het betekent dat zij onze kant kiezen.” Westerse universiteiten zouden alle banden moeten verbreken met Israëlische universiteiten, vindt Halil. “Zelfs als het Arabische Israëliërs raakt,” antwoordt ze desgevraagd. De Israëlische bevolking bestaat uit 21 procent Arabische inwoners, velen van hen studeren ook aan Israëlische universiteiten.
Palestijnse studenten in Ramallah, een stad die onder controle staat van de Palestijnse Autoriteit, zien de protesten in Nederland als een steunbetuiging voor het voortdurende leed van hun volk. Boycotoproepen van Israëlische universiteiten zien zij als een mogelijke oplossing om Israël verder te isoleren, zodat de oorlog en de bezetting stoppen.
Lastige kwestie
In Tel Aviv komen Yusuf en Ahmed net uit de bibliotheek gelopen bij de Universiteit van Tel Aviv. De twee Arabischsprekende jongens studeren aan de Tel-Hai College dichtbij Kirjat Sjmona, maar vanwege de spanningen in het noorden studeren de vrienden tijdelijk in Tel Aviv.
Zowel Yusuf als Ahmed vindt de oproep om Israëlische universiteiten te boycotten een lastige kwestie. “Zo’n boycotoproep beschadigt ons ook. Natuurlijk werken Israëlische universiteiten samen met het leger, maar wij denken hier aan onze toekomst. Ik weet niet hoe het is voor studenten in Ramallah, maar zij zullen ook niet veel om ons geven.”
Ook literatuurstudent Said is tegen de oproep om zijn universiteit te boycotten. “De studenten in het Westen hebben de vrijheid om dat te zeggen. Maar ik ben het niet eens met hen. Hier op de Universiteit van Tel Aviv lopen veel Arabische studenten rond, zeker meer dan 20 procent, en wij genieten veel vrijheden. Een universiteit boycotten is gewoon geen goed idee,” zegt Said, wandelend naar het busstation.
Veel Arabische studenten in Tel Aviv zijn huiverig om hun mening te geven. Israëlische studenten met een Palestijnse achtergrond voelen zich vaak niet begrepen. “Wij tonen solidariteit voor beide volkeren. We kunnen ons niet afscheiden van onze Palestijnse verwanten, maar ook niet onze Israëlische nationaliteit opgeven,” vertelt een Arabische student die anoniem wil blijven.
Boycotkwesties spelen niet
Als directeur bij het masterprogramma voor conflictoplossing werkt Corey Gil-Shuster veel met Arabische studenten en komt hij regelmatig op de bezette Westoever om met Palestijnen te praten. Over het boycotten van Israëlische universiteiten wordt niet veel gesproken in Israël, zegt Gil-Shuster tegen deze site. “Boycotkwesties spelen heel erg buiten Israël, maar eigenlijk helemaal niet in Israël, en zelfs niet zoveel in de Palestijnse gebieden.”
Vorig jaar gingen Arabische en Joodse studenten aan de Universiteit van Tel Aviv met elkaar in gesprek over hun zorgen. Tijdens dit zogeheten ‘MiddleMeets’ initiatief hadden de studenten het over de Holocaust, de Nakba, 7 oktober en de bombardementen op Gaza. Joodse Israëliërs die in Gaza hebben gevochten voerden zelfs gesprekken met Arabische Israëliërs die familieleden hebben in Gaza.
In Amsterdam waren het vorige week studenten van ‘Amsterdam Encampment’ die het Maagdenhuis bezet hielden. Ook op de Radboud Universiteit in Nijmegen was maandag een bezetting bezig. Vooral de oproep om de samenwerking met Israëlische universiteiten te verbreken klinkt alom.
De UvA kwam afgelopen maand nog met nieuwe richtlijnen die specifiek ontwikkeld zijn om te voorkomen dat academische samenwerkingen kunnen bijdragen aan mensenrechtenschendingen. ‘Als gevolg hier van is besloten de studentenuitwisseling met Hebrew University of Jerusalem niet te verlengen’, schrijft de UvA in een persbericht.
Maar dat vonden de bezettende studenten niet genoeg. Zo wil de beweging ‘Amsterdam Encampment’ een stop van alle academische samenwerkingen, staat vermeld op hun Instagramaccount. Door het financieren van Israëlische academische instellingen steunt de UvA een genocide, vinden deze actievoerders.