Deze Palestijnse Gevangenen Komen Mogelijk Vrij

Vijftig door Hamas vastgehouden Israëli’s worden uitgewisseld tegen honderdvijftig Palestijnse gevangenen, mogelijk meer. Israël publiceerde woensdag een lijst met driehonderd Palestijnse gevangenen die daar eventueel recht op hebben. De jongste jongens zijn veertien en de oudste is een 59-jarige vrouw. Wie zijn deze vrouwen en kinderen?

Waar Israëlische families hopen op de vrijlating van hun geliefden in Gaza, wachten ook Palestijnse families smachtend op de terugkomst van hun dierbaren die vastzitten in Israëlische gevangenissen.

Het eerste gedeelte van de deal, die woensdagochtend werd bevestigd door het Israëlische kabinet, gaat over de vrijlating van honderdvijftig Palestijnse gevangenen in ruil voor vijftig Israëlische gijzelaars. Omdat de overeenkomst ook een mogelijkheid biedt tot meer vrijlatingen, heeft Israël driehonderd namen gepubliceerd van Palestijnen die daar in aanmerking voor komen.


Israël publiceert deze lijst om het publiek de mogelijkheid te geven om in beroep te gaan tegen de vrijlating van bepaalde gevangenen. Het Hooggerechtshof zal elke petitie die in de loop van woensdag wordt ingediend behandelen, maar er wordt verwacht dat elke petitie wordt afgewezen.

 

Jongste is 14, oudste is 59 jaar

Het blijkt te gaan om 267 mannelijke en 33 vrouwelijke gevangenen. Bij de mannen gaat het vooral om gevangenen van achttien jaar of jonger en bij de vrouwen het veelal om volwassenen. De jongste jongens zijn veertien en de oudste is een 59-jarige vrouw die dit jaar werd gearresteerd vanwege de ‘staatsveiligheid’, staat vermeld op de gepubliceerde lijst.


Een groot deel van de meerderjarige vrouwen zit al bijna tien jaar vast. Zoals Asra Jabas (38), een Palestijnse uit Oost-Jeruzalem die bij een controlepost een benzinetank opblies, waarbij een politieagent licht gewond raakte. Zij werd in 2015 gearresteerd en zit een celstraf uit van 11 jaar.

 

De meeste mannelijke gevangenen worden vastgehouden wegens rellen en het gooien van stenen op de Westelijke Jordaanoever of in Oost-Jeruzalem. Velen van hen zijn dit jaar gearresteerd, vier tijdens deze oorlog. Hoewel het merendeel 18-jarige mannen betreft, staan ook meer dan honderd minderjarigen op de lijst.


Ook de 14-jarige Hassan maakt kans om straks op vrije voeten te staan. Hij werd eind mei van dit jaar gearresteerd op verdenking van het aanvallen van een politieagent ‘onder ernstige omstandigheden’. Ook zou Hassan stenen hebben gegooid en brand hebben gesticht. De verdenkingen kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

 

Volgens Israëlische media behoren de gevangenen tot groepen als Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en Fatah. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al tijden dat Palestijnse gevangenen zonder eerlijk proces worden vastgehouden en te maken krijgen met mishandeling. B’Tselem, een Israëlische organisatie, schreef dat Israël tot eind september zeker 146 Palestijnse minderjarigen vasthield vanwege ‘veiligheidsredenen’.


Symbool’ Tamimi mist

De spraakmakende Ahed Tamimi (22), die begin november werd gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever, staat niet op de gepubliceerde lijst. Tamimi werd al eerder in 2018 veroordeeld wegens het slaan van een Israëlische soldaat. Ze groeide uit tot symbool van het Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting.


Wanneer de Palestijnse gevangenen precies worden vrijgelaten is nog niet bekend. Alle gevangenen op de lijst die aan het einde van de ruil nog niet zijn vrijgelaten, blijven vastzitten, aldus Israel