Tieners Weigeren Dienstplicht Vanwege ‘Dictatuur’ In Israël

Na de duizenden reservisten die afgelopen maand lieten weten niet meer inzetbaar te zijn voor het Israëlische leger, hebben nu ook meer dan tweehonderd middelbare scholieren kritiek op de juridische hervormingen. ,,We zullen weigeren een regering te dienen die het rechtssysteem ondermijnt.”

Tijdens de eerste schooldag op het Herzliya Hebreeuwse Gymnasium ging het dit jaar niet alleen over nieuwe klasgenoten en leraren. Ondanks een waarschuwing van het Ministerie van Onderwijs en weerstand vanuit het schoolbestuur werd een protest gehouden tegen de juridische hervormingen en verklaarden 220 leerlingen niet in dienst te gaan, wat vanaf je achttiende verplicht is in Israël.

 

Na de aankondiging van duizenden reservisten die bedankten voor hun toekomstige dienstoproepen, neemt de bezorgdheid over de militaire paraatheid van het land verder toe. De beoogde juridische hervormingen, de reden waarom steeds meer Israëliërs afzien van hun dienst, zorgen ervoor dat de regering straks meer macht heeft en het hooggerechtshof minder. 24 juli werd de eerste hervorming in het Israëlische parlement goedgekeurd.

 

Bezetting

 

,,We zullen weigeren een regering te dienen die het rechtssysteem ondermijnt”, schrijven de tieners in een open brief aan het leger. En die boodschap komt veelvuldig naar voren op het protest. Op het terrein van de historische school hangt een groot spandoek met in het Hebreeuws: ‘Dictatuur wordt in Israël en de omliggende gebieden niet gediend. Het is tijd om te weigeren.

 

De organisatie van het protest, Jeugd Tegen Dictatuur, spreekt zich niet alleen uit tegen de juridische hervormingen. Ook de Israëlische bezetting op de Westelijke Jordaanoever is voor veel leerlingen een doorn in het oog.

 

De achttienjarige Sophie besloot ver voor de hervormingen om niet te dienen in het Israëlische leger, vertelt ze op het protest. ,,Mijn aanvankelijke redenen waren de bezetting en de dictatuur op de Westelijke Jordaanoever, maar ik weet dat er een heleboel andere leerlingen niet van plan waren te weigeren tot aan de juridische hervormingen.”

 

Reservisten

Eerder verklaarden meer dan 10.000 reservisten van verschillende legereenheden dat ze zich niet meer zullen melden als de wetgeving van kracht wordt, blijkt uit cijfers van het Israël Democratische Instituut. Hoewel het aantal aftredende reservisten een kleine minderheid van de reservisten vertegenwoordigt, nemen sommigen belangrijke posities in.

 

Door de geschiedenis heen heeft het Israëlische leger op reservisten vertrouwd om de operationele paraatheid in de regio te handhaven. Ook de sociale cohesie onder Israëliërs is een belangrijk onderdeel van de Israëlische dienstplicht. Beide aspecten lopen een deuk op als de meeste rechtse regering van de Israëlische geschiedenis de hervormingen door het parlement duwen.

 

Het weigeren van dienstoproepen zorgt ook voor spanningen tussen premier Netanyahu en de legerleiding. In Israëlische media werd vorige maand een schreeuwende Netanyahu beschreven die het leger verantwoordelijk hield voor de slechte publicatie rond de reservisten.

 

Het hooggerechtshof neemt op 12 september petities in behandeling over de vraag of de nieuwe redelijkheidswet, die eind juli als eerste juridische hervorming werd goedgekeurd in het parlement, in strijd is met de basiswetten. In oktober keert het parlement weer terug van reces en moet gaan blijken wat de regering doet met de rest van de juridische hervormingen en wat voor gevolgen dat heeft voor het Israëlische leger.

 

Jeugd Tegen Dictatuur hoopt andere tieners voorafgaand aan hun dienst te laten zien dat er een optie voor vrede is. Zij blijven streven naar gerechtigheid voor alle onderdrukte gemeenschappen in Israël, inclusief vrouwen, LHBTI-personen en Palestijnen.