De Israëlisch-Canadese Corey Gil-Shuster (54) spreekt al jaren met zowel Israëli’s als Palestijnen over het conflict. Hij werkt voor de Tel Aviv Universiteit als directeur bij het masterprogramma voor conflictoplossing, en roept op tot meer aandacht voor de andere kant. Een oprechte nieuwsgierigheid naar de reden waarom vrede werd gedwarsboomd was de reden voor het starten van zijn YouTube-kanaal The Ask Project, zegt Gil-Shuster in Tel Aviv.
Gil-Shuster ontvangt deze krant in een Arabische hamburgertent bij de drukke Carmel markt in Tel Aviv. Hij zegt zelf een haat-liefde verhouding te hebben met de regio. ,,Mensen zijn hier vreselijk”, zegt hij.
,,Ik grap altijd dat Israëli’s sociopaten zijn en Palestijnen psychopaten.” Gil-Shuster komt uit een links en liberaal milieu. ,,Ik geloof in een tweestatenoplossing. Een voor de Palestijnen in Gaza en de Westoever, een voor de Israëli’s binnen de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog.
Zijn YouTube-kanaal The Ask Project start met naar eigen zeggen ‘nieuwsgierigheid’ hoe het Israëlisch-Palestijns conflict echt in elkaar steekt. Gil-Shuster kwam voor het begin van de tweede intifada, de Palestijnse opstand die begon in 2000, in Israël wonen. ,,Als twintiger vond ik het niet logisch waarom de Oslo-akkoorden niet werkten. Waarom waren er Palestijnen die bussen opbliezen? En waarom waren ook Israëli’s het niet eens met het vredesakkoord?”
Gil-Shuster begon zijn kanaal met als doel om beide kanten te begrijpen. Hij realiseerde zich tijdens het maken van zijn YouTube-video’s dat Palestijnen heel Israël zien als Palestijns land, ‘from the river to the sea’. Sommigen willen met de Joden samen wonen, anderen niet na zo veel jaren van oorlog, zegt hij.
,,Volgens de Palestijnen hebben de Joden geen recht om hier te zijn, het zijn in hun ogen allemaal kolonisten. Toch komt 60 procent van alle Israëli’s vanuit Arabische landen, en ook nog een groot deel uit Ethiopië. Dat heeft niks te maken met Europa. Toch zien velen het als Westers kolonialisme.”
h niets willen veranderen, dus geen concessies willen doen, ziet Gil-Shuster. ,,Het dominante gevoel is dat Israëliërs de bezette Westoever als Israël zien. Gaza behoort daar niet toe, alleen hele extreme types vinden dat. De Israëliërs vinden wel dat Palestijnen gelijke rechten moeten hebben op de Westoever, maar zeggen vervolgens dat een Palestijn geen premier kan worden. Dat is geen gelijkheid.”
Als Israëli verlangt hij naar een onafhankelijke ‘ouder’ die helpt bepalen wat wel en niet een misdaad is tijdens de oorlog. ,,Dat wil ik echt hebben, maar ik geloof gewoon niet dat het kan zonder bevooroordeeldheid. Veel mensen in Israël en Palestina geloven enorm in hun eigen gelijk. Ik wil gewoon dat iemand straks opstaat en zegt: ben je gek geworden? Hoe kan je zoiets zeggen over de ander?”
Eigen gelijk
Na de oorlog die op 7 oktober uitbrak, laten veel Israëlische en Arabische media niet de andere kant van het verhaal zien. ,,Je kan geen conflict winnen als je je tegenstander als slachtoffer ziet”, stelt Gil- Shuster. Hij vindt het ‘natuurlijk’ dat het gebeurt; ,,Elk ander land zou hetzelfde doen.”
Maar ‘rationeel’ gezien wil de van origine Canadees weten hoe Palestijnen en Israëliërs denken. ,,Ze geloven zo in hun eigen gelijk, waardoor het lastig is om daar iets in te veranderen.”
Gil-Shuster raadt jonge Israëliërs en Palestijnen aan om Instagramaccounts te volgen die populair zijn bij de ander. ,,Ik volg Ohad Hemo van het Israëlische kanaal 12. En daarnaast volg ik op Instagram Eye on Palestine, een kanaal met alles over Palestina. Ik post op Instagram soms een lijdend kind uit Gaza. Puur zodat mijn pro-Israëlische volgers een idee krijgen wat er gebeurt in Gaza. Een baby kan niet liegen.”
Studentenprotesten in Nederland
Hoe kijkt hij naar de studentenprotesten in Nederland? Gil-Shuster heeft over het algemeen geen probleem met pro-Palestijnse protesten in de context van een oorlog in Gaza. ,,Maar wat ik nu zie in de wereld is bovenal crimineel. Ik zie veel elementen van pro-Hamas voorbijkomen.” Ook met een boycotbeweging heeft hij geen issue. ,,Maar ik zie dat de BDS-beweging vooral uit is op de ontwrichting van Israël, zodat het Palestina kan worden.”
Voor vrede liggen beide denkbeelden op dit moment te ver van elkaar vandaan. Zijn eigen YouTube-kanaal brengt helderheid over de ideeën die heersen in Israël en de Westelijke Jordaanoever, maar het toont ook hevige polarisatie in Israël en Palestina. Hoewel je door sommige antwoorden optimistischer wordt over vrede, schetst het dominante beeld een pessimistisch plaatje voor de toekomst. ,,We hebben de humaniteit verloren hier.”