‘Het obstakel’ Netanyahu wil van wijken niet weten

Benjamin Netanyahu lijkt zich weinig aan te trekken van groeiende internationale protesten tegen de oorlog in Gaza. Maar ook in eigen land, voor de residentie en de privéwoning van de Israëlische premier, stonden de afgelopen dagen duizenden demonstranten.

De kwestie van de gijzelaars verdeelt de Israëlische bevolking nog steeds tot op het bot. Voor velen doet premier Netanyahu niet genoeg om de 134 gijzelaars vrij te krijgen die nog door Hamas worden vastgehouden, na de terreuraanval van 7 oktober. Ook familieleden van de gijzelaars hebben zich inmiddels bij de demonstranten voor de deur van Netanyahu gevoegd. Na bijna zes maanden leven in angst, vrezen ze een dramatische afloop.

Mark Regev, een adviseur van de premier, verwoordt het andere standpunt. “De families kunnen zeggen wat ze willen, we begrijpen hun pijn, maar de Israëliërs willen geen akkoord tot elke prijs. We laten Hamas niet deze oorlog winnen omwille van de gijzelaars,” zei hij volgens de nieuwssite Ynet.

Yoram Gadot, demonstrant in Tel Aviv, vindt dat de regering weinig doet om de gijzelaars vrij te krijgen. “Benjamin Netanyahu doet er wel alles aan om zelf niet in de gevangenis te komen. En zijn radicale ministers, zoals Itamar Ben-Gvir (Nationale Veiligheid) en Bezalel Smotrich (Financiën), zijn bezig om Israël in een Joodse theocratie te veranderen. Daarom roepen wij op tot zo snel mogelijke verkiezingen. Nu denkt de regering dat ze vanwege de oorlog weer alles kan doen, daarom gaan mensen weer de straat op.”

 

Verkiezingen

Vervroegde verkiezingen – in september – wil ook Benny Gantz, prominent lid van het Israëlische oorlogskabinet. “Met het vaststellen van een datum kunnen we de militaire inspanningen voortzetten, terwijl we de burgers van Israël het signaal geven dat we hun vertrouwen in ons binnenkort zullen vernieuwen,” zei Gantz tijdens een televisietoespraak. Volgens peilingen zou zijn partij Blauw en Wit het goed doen als er nu verkiezingen worden gehouden. Gantz wordt vaak getipt als de mogelijke opvolger van Netanyahu, de langstzittende premier van Israël.

 

Obstakel

Netanyahu wordt door veel Israëli’s zelfs ‘het obstakel’ genoemd voor een potentiële overeenkomst waarbij gijzelaars worden uitgewisseld voor Palestijnse gevangenen. Merav Svirsky, de zus van de vermoorde gijzelaar Itay Svirsky, hekelde de premier omdat hij de Israëlische delegatie geen volledig mandaat zou hebben gegeven om tot een akkoord te komen. Anton Segal, demonstrant in Tel Aviv, staat zaterdag ook weer bij Netanyahu voor de deur, samen met meer linkse demonstranten die vooral tegen de genocide in Gaza zijn. “De gemene deler van alle demonstranten is de afkeer van Netanyahu. Het is lastig om met één stem te spreken. Zij willen de gijzelaars terug en verkiezingen, wij willen daarnaast ook het einde van de oorlog en een betere behandeling voor de Palestijnen.”

 

De Israëlische straten hangen ondertussen vol met kritische stickers en posters aan het adres van premier Netanyahu. Op veel plekken in Jeruzalem en de rest van Israël is de leus ‘jij bent het hoofd, jij bent de schuldige’ te lezen naast een foto van de premier. Israëli’s dragen T-shirts met dezelfde leus erop.