Israëli’s schuilen voor terreur op straat: ‘Het is gewoon oorlog, alles is gesloten’​

Zaterdagochtend opende de militante beweging Hamas de aanval op het zuiden van Israël, vanaf land, vanaf zee en vanuit de lucht. Van zuid tot noord blijven Israëliërs thuis en vrezen zij voor nog meer geweld. ,,Ik hoor ze buiten. Waar is het leger?”

Ze sliep vanochtend door de sirenes heen, maar Tal Peer (36) had al snel door wat er gaande was in haar land. Een vriendin liet haar via WhatsApp weten dat Hamas Israël was binnengevallen en dat ze onafgebroken het heilige land bombarderen. ,,Ik was geschokt en ben op dit moment behoorlijk bang. Het is gewoon oorlog, alles is gesloten.”


De straten ogen rustiger dan normaal, en ook de stranden zijn allesbehalve volgepakt op deze zonnige zaterdag in Tel Aviv. Enkele supermarkten en restaurants hebben besloten om dicht te blijven, wat ook te maken kan hebben met de Joodse feestdag Simchat Torah, het einde van het Loofhuttenfeest.


Op dit moment zijn minstens 100 Israëliërs gedood, terwijl er meer dan 985 gewonden zijn gevallen. Het Israëlische leger valt sinds de verrassingsaanval van Hamas doelen aan in Gaza. Volgens nieuwswebsite Al Jazeera zijn er zeker 160 doden aan Palestijnse kant en ruim 1000 Palestijnen zouden gewond zijn geraakt.


Stilte op straat

In Tel Aviv is Peer opzoek naar een supermarkt en houdt ze constant haar telefoon in de gaten. ,,Ik kan niet stoppen met het nieuws volgen. Het liefst wil je puppy’s zien op sociale media, maar nu zie ik alleen maar die vreselijke beelden van gegijzelde Israëli’s.”


Een 41-jarige maaltijdbezorger, die niet met zijn naam in de krant wil, zegt het drukker te hebben dan normaal. Zelf is hij niet bang voor de oorlog. ,,Tel Aviv is behoorlijk ver weg van de Gazastrook, ik blijf gewoon doorwerken”. Toch lijkt het merendeel van de inwoners zich thuis te hebben opgesloten.


Rony Ben Tovim (38) laat zijn hond uit in het zuiden van Tel Aviv. Als soldaat in het Israëlische leger had hij vijftien jaar geleden veel te maken met het conflict nabij de Gazastrook. Daarom staat hij ook niet te kijken van de hele situatie. Hij verwacht een ‘grote oorlog’ die zeker een aantal weken moet gaan duren.

In Tel Aviv lijkt ook de politie voorbereid op elke situatie. In grote getalen zijn ze aanwezig. Om naar het zuiden af te reizen moet men verschillende checkpoints passeren.


Gegijzelden

De angst onder de Israëliërs in het zuiden is velen malen groter. Daar voeren Palestijnse militanten een grootschalige aanval uit op verschillende steden dichtbij de Gazastrook. ,,Ik hoor ze buiten. Waar is het leger?”, zegt de 23-jarige Ella tegen de Israëlische nieuwszender Channel 12 via de telefoon.


Ze woont in Be’eri, een kibboetsgemeenschap met iets meer dan duizend inwoners nabij de oostgrens met de Gazastrook. Eerder die ochtend zou haar vader zijn meegenomen door Palestijnse strijders. ,,Ik zag een foto van hem op Telegram in Gaza.” Beelden op sociale media bevestigen het beeld van gegijzelden in de Gazastrook. Het aantal Israëliërs dat is gegijzeld is voor zover nog onbekend. Een andere inwoner van Be’eri vertelde dagblad Haaretz dat hij en zijn familie zich sinds 06.45 uur in een schuilkelder hebben verstopt en nog steeds schoten horen buiten. Israëlische autoriteiten hebben de inwoners in de nabijgelegen steden geadviseerd binnen te blijven en de deuren en ramen op slot te doen. Op X, voorheen Twitter, zijn beelden te zien van terroristen die al schietend Israëlische steden in rijden.


Ondertussen klinken de sirenes in Israël onafgebroken. Vooral zuidelijke steden worden al heel de dag onder vuur genomen. Tel Aviv en Jeruzalem werden in de ochtend opgeschikt door de sirenes en meldingen op de waarschuwingsapp Red Alert, waar tot tegenstelling van de Palestijnen, Israëliërs zich kunnen voorbereiden op een raketinslag.


Voor Peer lijkt het conflict, dat vanochtend voor de zoveelste keer losbarstte, al een week bezig te zijn. ,,Ik ben zo losgekoppeld van de werkelijkheid. Het is angstaanjagend omdat deze nieuwe opleving heel ongebruikelijk is.