Dit Zijn De Verhalen Van De Gijzelaars Die Vrijgelaten Zijn Door Hamas

Stukje bij beetje komen na hun vrijlating de verhalen los van Israëlische gijzelaars over hun gevangenschap in de Gazastrook. Van het negenjarige meisje dat alleen nog maar kan fluisteren tot een heldhaftige ontsnappingspoging tijdens een bombardement: dit zijn de verhalen van vijf van hen.

Emily (9) kan alleen nog maar fluisteren

“Ze was een normaal, vrolijk en luidruchtig kind, maar nu fluistert ze,” aldus de vader van Emily Hand (9), een vrijgelaten Iers-Israëlische meisje. “Ze is er de afgelopen vijftig dagen aan gewend geraakt om zo te praten en nu denk ik dat ze niet meer kan stoppen,” zegt hij tegen de Britse tabloid The Sun.

 

Emily sliep bij een vriendin in Be’eri, een kibboets nabij Gaza, toen Hamasterroristen op 7 oktober het terrein bestormden en haar ontvoerden. Haar vader ging er lange tijd van uit dat Emily vermoord was, maar nu is hij ‘extreem blij en dankbaar’ dat zijn dochter is vrijgelaten. Enkele gijzelaars verbleven tijdens hun gevangenschap in tunnels, terwijl andere getuigenissen zich afspelen boven de grond. Een deel heeft wekenlang niet kunnen douchen.

Ruti (78) sliep op stoelen

Ruti Munder (78) deed na haar vrijlating zelf haar zelf haar verhaal tegen het Israëlische Kanaal 13. Zij werd op 7 oktober met haar dochter Keren en haar 12-jarige kleinzoon Ohad in een auto naar Gaza gereden. Vijftig dagen lang werden ze gevangengehouden door Hamas.


Terwijl ze vastzat hoorde Ruti van Hamasterroristen dat haar zoon was vermoord. Intussen moest ze zien te overleven. “Het was verstikkend. Het was verboden om de gordijnen en ramen open te doen zodat ik wat lucht kon krijgen. We sliepen op stoelen, alsof we in een ziekenhuis aan het wachten waren.”


In Gaza aten ze aanvankelijk kip met rijst en allerlei soorten ingeblikt voedsel. Ze kregen ’s ochtends en ’s avonds thee, terwijl de kinderen snoep kregen. “We waren in orde.” Maar het menu veranderde toen de economische situatie verslechterde. Uiteindelijk kregen mensen ook honger, aldus Ruti. De jongens zouden tot laat zijn opgebleven om vervolgens op de grond te slapen, meisjes zouden hebben gehuild. Ruti’s man Avraham (78) bleef achter in Gaza.

Roni (25): ontsnapt maar weer gepakt

De Israëlisch-Russische Roni Krivoi (25) heeft misschien wel het heldhaftigste verhaal van allemaal. Hij ontsnapte in Gaza toen een gebouw instortte waar hij werd vastgehouden, vertelde zijn tante Elena Magid tegen de Israëlische publieke omroep. Roni verborg zich vier dagen alleen in Gaza. Uiteindelijk hebben de inwoners van Gaza hem gevangengenomen en hem overgedragen aan de terroristen. “Hij had geprobeerd de grens te bereiken, maar ik denk dat hij verstrikt raakte in het gebied, omdat hij niet over de middelen beschikte om te begrijpen waar hij was en waar hij naartoe moest ontsnappen.”

 

Ondanks enkele verwondingen aan zijn hoofd, nadat hij was geraakt met een steen, verkeert Roni in goede gezondheid. Hij werd zondag vrijgelaten als gebaar van Hamas richting de Russische president Vladimir Poetin. Roni kampt sinds zijn gijzeling met nachtmerries.

Noam (17) en Alma (13): moeder vermoord

Tijdens de vijftig dagen dat de tieners Noam (17) en Alma Or (13) gevangen werden gehouden in Gaza, hield één gedachte hen op de been: de hereniging met hun moeder, van wie ze op 7 oktober waren gescheiden. Maar toen beiden zaterdag samen werden vrijgelaten ‘werd deze droom verbrijzeld door het feit dat hun moeder is vermoord’, zei de oom Ahal Besorai tegen CNN.


Toen Noam en Alma herenigd werden met hun grootmoeder en oudere broer, was het eerste nieuws dat ze hoorden dat hun moeder niet meer leeft. Dat was een vreselijk emotioneel en traumatisch moment. “Het was verschrikkelijk,” zegt de oom. Broer en zus hielden een dagboek bij, dat ze niet mochten meenemen.

 

Alle verklaringen schetsen tot nog toe een geweldloos gevangenschap. Maar omdat nog veel onbekend is, kan dat beeld veranderen. Wel lijken de berichten te kloppen dat enkele gijzelaars Hamas-chef Yahya Sinwar ontmoet hebben. Zo verklaarde Yocheved Lifshitz (85) woensdag dat ze Sinwar ontmoette tijdens haar verblijf in Gaza en niet bang was. “Ik vroeg hem waarom hij zich niet schaamde om zoiets te doen met mensen die al jaren vrede steunen? Hij antwoordde niet. Hij was stil.”