Sinds mei boycot Israël de uitzendingen van de Arabische nieuwszender Al Jazeera in eigen land. Vrijdag accepteerde de rechtbank van Tel Aviv het verzoek van de staat voor een verlenging van het verbod met nog eens 45 dagen. Bureauchef Walid-Al Omari vertelt: ,,We wisten dat het zou gebeuren, maar dit maakt het niet minder fijn.”
Al Jazeera mag al bijna drie maanden geen verslag doen vanuit Israël, maar toch zit de Jeruzalem-bureauchef Walid Al-Omari nog altijd in de heilige stad. Hij noemt de tijdelijke ban van Al Jazeera disproportioneel. ,,Het is nutteloos, gevaarlijk en antidemocratisch. Maar de ban zal onze berichtgeving over beide kanten van de Gaza-oorlog niet stoppen”, zegt Al-Omari tegen deze site.
Begin mei werd de sluiting officieel toen een meerderheid in het Israëlische parlement ervoor stemde. De wet stelt de Israëlische regering in staat om buitenlandse media tijdelijk te verbannen als zij de staatsveiligheid in gevaar brengen. Dinsdag werd de ‘Al Jazeera-ban’ voor een derde keer met 45 dagen verlengd door de regering van Benjamin Netanyahu. In diezelfde regering klinken stemmen om de sluiting van ‘gevaarlijke’ buitenlandse media permanent te maken.
De politie deed na de stemming in mei een inval in het kantoor van de Qatarese omroep in het bezette Oost-Jeruzalem. De Israëlische minister van Communicatie, Shlomo Karhi, zei dat er bij de inval apparatuur in beslag was genomen. Op een video die de minister op X heeft geplaatst, zijn politieagenten en inspecteurs van het ministerie te zien die een hotelkamer, ogenschijnlijk de geïmproviseerde redactie, binnenlopen.
Al Jazeera noemt beweringen dat het een bedreiging voor de Israëlische veiligheid is een ‘gevaarlijke en belachelijke leugen’. Al-Omari heeft de rechtbank verteld dat de zender niet aanzet tot geweld of terrorisme, waar Israël de zender van verdenkt. De bureauchef somt op waar de nieuwszender allemaal is geweest tijdens de oorlog. ,,We doen verslag vanuit Tel Aviv, de kibboetsen nabij Gaza en de noordgrens met Libanon. Wij proberen juist aan beide kanten verslag te doen.”
Al-Omari zegt te proberen niet bevooroordeeld te zijn. ,,Maar”, zegt hij, ,,objectief verslag doen is heel moeilijk.” De nieuwszender heeft journalisten in Gaza, op de Westoever en tot voor kort ook in Israël. ,,Maar werken met Arabische journalisten in Israël is niet gemakkelijk. Sinds dag één van de oorlog begonnen de provocaties richting ons. Van Israëlische burgers en ambtenaren van de ultrarechtse regering tot de politie. We wisten dat het zou gebeuren, maar dat maakt het niet minder fijn.”
Dat Al Jazeera praat met Israëli’s en met woordvoerders van het Israëlische leger zorgt daarmee ook voor ongenoegen in de Arabische wereld. ,,Waarom praten jullie met hen? Terwijl onze huizen worden gebombardeerd”, krijgt Al-Omari te horen. Toch vindt de bureauchef het belangrijk om zijn taak als journalist professioneel aan te pakken.
De Arabischtalige zender wordt hevig bekritiseerd omdat zij niet het leed van de Israëli zou tonen. Zo schrijft de verslaggever van The Times of Israel dat Al Jazeera de wreedheden van Hamas grotendeels negeerde op 7 oktober. Ook Sheren Falah Saab van dagblad Haaretz schrijft dat de Arabische nieuwszender zijn eerste uitzending na de aanval met een video begon waarin de ‘barbaarse aanvallen’ van Hamas niet benoemd werden.
Al-Omari zegt geprobeerd te hebben om het leed van de Israëli’s te laten zien. ,,We zien ze ook als slachtoffers.” Daarnaast benadrukt de Palestijnse journalist, die in Den Haag zijn PhD heeft gehaald, dat zowel de Israëlische regering als Hamas verantwoordelijk zijn voor het dwarsbomen van vrede. ,,Het is niet de schuld van ons.”
Niet alleen vanuit Israël klinkt kritiek op de nieuwszender. Al Jazeera werd al eerder geblokkeerd in onder meer Saoedi-Arabië en Egypte. Heersers in die landen pikten de openlijke kritiek op hun regimes niet. Diezelfde kritiek zorgt onder vele andere Arabieren juist voor veel krediet.
Schermen op zwart
In Israël staat Al Jazeera nu al maanden op zwart. De Arabische en Engelse kanalen van de zender blijven leeg, afgezien van een bericht in het Hebreeuws waarin staat dat de uitzending van de zender in Israël is opgeschort. De sluiting geldt niet voor de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, van waaruit Al Jazeera nog steeds live uitzendt over de oorlog.
Tijdens de oorlog in Gaza zijn volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) 103 Palestijnse journalisten gedood. Ook Al-Omari van Al Jazeera heeft al afscheid moeten nemen van een aantal collega’s. ,,Voor en tijdens dit conflict hebben we drie van onze journalisten verloren door directe aanvallen van Israëlische strijdkrachten. Shireen Abu Akleh, Samer Abu Daqqa en Hamza al-Dahdouh, de zoon van onze bureauchef in Gaza. Onze eigen journalisten in Gaza zijn ook slachtoffer.”