De aankondiging van een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas is door de meeste regeringen positief ontvangen. Daarbij kunnen 50 gijzelaars en 150 Palestijnse gevangenen vrijkomen, mogelijk vandaag.
Het akkoord moet eerst worden geverifieerd door onafhankelijke partijen om ervoor te zorgen dat beide partijen zich eraan houden. Het bevat daarom bepalingen voor toezicht, waaronder permanente satelliet- observatie en bewaking door spionagevliegtuigen van de Verenigde Staten. Bovendien zullen enkele Arabische staten vliegtuigen en radars inzetten voor controle.
De Amerikaanse president Joe Biden bedankte gisteren de leiders van Egypte en Qatar, die hielpen bij het tot stand brengen van de deal, en zei dat hij de inzet van premier Benjamin Netanyahu van Israël ‘waardeerde om een pauze in de strijd te steunen’, zodat er ook meer humanitaire hulp naar Gaza kan. De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi zei dat zijn land zal blijven aandringen op oplossingen die gerechtigheid en vrede brengen en ‘de legitieme rechten van het Palestijnse volk’ hoog houden.
De deal werd gisteren met een grote politieke meerderheid aangenomen. Families van de gegijzelden en Israëli’s die de gijzelaarszaak hoog op de agenda hebben staan, zijn vanzelfsprekend blij. Tweehonderd mensen betoogden dinsdagavond in Tel Aviv, dichtbij het zogeheten gijzelaarsplein, voor de vrijlating van de gegijzelde Israëli’s die al meer dan zes weken in Gaza worden vastgehouden. Het Israëlische kabinet stemde vervolgens met 35 stemmen tegen 3, vóór het aanvaarden van de deal.
Maar er zijn ook Israëli’s die kritisch zijn over de overeenkomst met Hamas. Zoals Boaz Shalgi, een inwoner van het noorden van Israël, hij is geen voorstander van de deal. Hij vreest dat Hamas nu met Israël kan ‘spelen’. ,,Laten we het staakt-het-vuren met drie dagen verlengen voor nog eens twintig gijzelaars, kan Hamas straks zeggen. Hoe meer ze het op deze manier uitrekken, hoe kleiner de kans dat het initiatief aan Israëlische zijde zal worden voortgezet.” Shalgi benadrukt dat het doel van de operatie in Gaza was Hamas te vernietigen. ,,Als we dat doel niet bereiken, sterven onze soldaten daar voor niets. Ik denk niet dat de gijzelaars een obstakel moeten zijn voor wat we militair doen.”
Ondanks het feit dat het Israëlische leger gedurende de vierdaagse pauze geen offensieve operaties mag uitvoeren, zal het zeker niet stilzitten, menen experts. De pauze biedt kans om de tienduizenden Israëlische soldaten die deelnemen aan gevechten in het noorden van Gaza wat rust te bieden, maar ook om hun bevoorrading relatief veilig aan te vullen. Hamas kan de pauze net zo goed gebruiken, bijvoorbeeld om gewonde strijders te evacueren, zich te versterken met meer strijders en door voorraden naar het noorden van Gaza te verplaatsen.
Ofir
Nira, de moeder van de vriendin van Ofir – de Nederlandse gijzelaar – laat weten nog niets te hebben vernomen van de Israëlische autoriteiten. ,,Wij hopen dat hij wordt vrijgelaten tijdens deze deal. Natuurlijk weten we dat pas op het laatste moment.” Ook Nira’s man, Yossi, wordt vastgehouden in Gaza. En omdat de deal alleen gaat over kinderen en vrouwen is het onwaarschijnlijk dat ook hij wordt vrijgelaten, hoewel het staakt-het-vuren ook verlengd kan worden in ruil voor nog meer vrijlatingen. ,,Het is duidelijk dat hij niet in dit stadium zal worden vrijgelaten. Ik ben bezorgd over wat er gaat gebeuren.”
Israël-Hamas-deal
Tijdens een vierdaags staakt-het-vuren zullen vijftig Israëlische vrouwen en kinderen worden vrijgelaten. Daartegenover zullen honderdvijftig Palestijnse vrouwen en kinderen uit Israëlische gevangenissen worden vrijgelaten. Voor elke tien extra gijzelaars die worden vrijgelaten, wordt het staakt-het-vuren met een dag verlengd. Het Rode Kruis zal de gijzelaars die niet worden vrijgelaten, bezoeken en medicijnen verstrekken.