Tentoonstelling 75 jaar pechhulp in Louwman museum

De Wegenwacht is 75 jaar geworden. Aanleiding voor een tentoonstelling in het Louwman Museum. Van de allereerste Harley Davidsons tot de elektrische bakfietsen van nu.

‘Dit vlaggetje stak de automobilist met pech toentertijd in de grond,” vertelt oud-wegenwachter Henk van de Koolwijk enthousiast. “Dat is nu heel anders,” weet collega Fred Wesselius als geen ander. “Straks ga ik naar Amsterdam en bepaalt de computer waar ik moet zijn.”


Beide mannen zijn ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling ‘75 jaar Wegenwacht’ in het Louwman Museum in Den Haag. “Het wordt een feest van herkenning,” voorspelt directeur Ronald Kooyman. Zijn museum hielp maar wat graag bij dit jubileum. “Ja natuurlijk, hoe leuk is dat? Iedereen heeft fijne herinneringen aan de Wegenwacht. Nee, pech is natuurlijk nooit leuk, maar de Wegenwacht kwam je helpen.”


Kooyman dacht vóór deze tentoonstelling wel te weten hoe de pechhulpdienst in elkaar zat. “Maar,” vertelt hij, “niemand weet eigenlijk hoe leuk de geschiedenis van de Wegenwacht is.”


Geel
Henk van de Koolwijk, die in 1967 bij de Wegenwacht begon, heeft bij ieder voertuig van vroeger wel een verhaal. “In mijn tijd had ik nog een eigen auto, die ging gewoon mee naar huis.” Samen met Fred Wesselius, die nog steeds voor de ANWB rijdt, loopt Van de Koolwijk langs de voertuigen in het museum. Beiden dragen een oud Wegenwacht-uniform, Van de Koolwijk had zijn eigen pak nog liggen.


Om de gele kleur kun je hier niet heen. Zelfs de allereerste Harley Davidson Liberator-motorfiets, overgenomen van het Canadese leger, is in ANWB-geel geschilderd. In 1946 reden zeven van deze motorfietsen op de Nederlandse wegen. Wesselius: “De wegenwachten reden in een bepaald verzorgingsgebied en keken dan goed waar de vlaggetjes en mensen met pech stonden.”


Niet alleen voertuigen, maar ook de gele praatpalen zijn te bezichtigen op de tentoonstelling. In 1960 plaatste de ANWB de eerste exemplaren. Door de opkomst van de mobiele telefoon zijn die vandaag de dag niet meer langs de wegen te vinden. De laatste exemplaren verdwenen in 2017.


‘Mooie reis’
“Als je naar de tentoonstelling kijkt, zie je wel dat de Wegenwacht zich de afgelopen 75 jaar geweldig heeft ontwikkeld,” zegt Rian Vreeburg, directeur hulpverlening ANWB, die een toespraak houdt bij de opening van de tentoonstelling. “Van onze allereerste Harley’s tot de Volkswagens van nu. Het is een mooie reis.”


Onder het tongewelf van de grote galerij van het museum staat de complete vloot uitgestald. Vele merken hebben het voorrecht gehad te leveren aan de Wagenwacht, Citroën bijvoorbeeld met een 2CV-bestel (Eend), of DAF met een van de ‘33’ afgeleid bestelwagentje. Maar ook Renault deed ooit mee, met het onvolprezen ‘Viertje’. Daarna werd het zakelijker: VWGolfjes en andere voertuigen uit het Duitse Wolfsburg.


De ANWB zorgt deze dag nog voor een extraatje, de zogeheten ‘zorgbot’. Studenten van de TU Delft ontwikkelden deze robot voor de toekomst van de ANWB. Ruben Briemen is een van hen. “Het is nog maar een prototype,” benadrukt hij. “Hij moet in de toekomst materialen aanleveren bij Wegenwacht-bakfietsen en is door zijn formaat een stuk wendbaarder dan een busje.”


Met een gouden schaar, aangevoerd door de robot, opent museumoprichter Evert Louwman de tentoonstelling officieel. Ook hij onderstreept het belang van de Wegenwacht: “Wat zijn de mensen blij als ze met hun gammele auto weer door kunnen.”