Haagse Zen Caravan toert door Nederland

Met hun Zen Caravan toeren de Scheveningse Eddie van Dongen en Joy von Winckelmann deze zomer langs verschillende campings in Nederland.

Met hun Zen Caravan toeren de Scheveningse Eddie van Dongen en Joy von Winckelmann deze zomer langs verschillende campings in Nederland. Daar geven de twee lessen in yoga en meditatie. Van Dongen (28) en Von Winckelmann (29) hopen zich zo te onttrekken aan de dagelijkse sleur. Hij: “Heel veel mensen denken: ik heb om één uur een afspraak, daarna doe ik dit en vanavond kan ik even chillen. Je bent eigenlijk constant bezig met het volgende. Daar willen we tijdens zo’n weekend echt vanaf. Je moet alles loslaten en genieten dat je in de natuur bent.”


Tijdens de coronacrisis kwam het stel uit Scheveningen zonder werk te zitten en ontstond het idee om met een oude caravan op verschillende campings yoga- en meditatielessen te geven.Von Winckelmann is zangeres en yogadocente, terwijl Van Dongen muzikant is en meditatielessen geeft. Dit zomerseizoen koppelen de twee hun expertise en bieden ze zogeheten retreatweekenden aan.

Tijdens zulke weekenden volg je yoga- en meditatielessen. Ook is er volop tijd om te gaan wandelen in de natuur. Het eten wordt bereid door vrienden van het stel. Mensen die al op de camping staan, kunnen kiezen voor de ‘drop-in’lessen.


Retreats
Von Winckelmann: “Bij onze eerste retreat was de jongste 25 en de oudste 65. Sommigen hadden veel yoga-ervaring en anderen helemaal niet.” De yoga is voor iedereen toegankelijk. “Het is echte vakantieyoga. Het wordt daarom niet supermoeilijk. We hopen uiteindelijk dat iedereen zich achteraf ontspannen voelt.”


De reacties na het eerste weekend waren goed. “Onze buurvrouw deed ook mee en was achteraf helemaal ontspannen. Dat is leuk om te horen.
Ze had echt een vakantiegevoel,” vertelt Von Winckelmann glimlachend.
Het doen van yoga in de natuur past helemaal in het plaatje van het koppel. Van Dongen: “We krijgen zoveel energie in de buitenlucht.”


Met muziek proberen de twee een extra dimensie te geven aan de lessen. Zo gebruiken ze een klankschaal, een gitaar en andere soundhealing instrumenten. Deze instrumenten hebben veel vibratie, waardoor de klanken nog lang te horen zijn. “Ik merk dat muziek heel ontspannen is tijdens yoga en meditatie,”
vertelt Van Dongen. Terwijl hij vertelt, pakt hij een klankschaal en geeft er een tik tegenaan. Een galmend geluid klinkt door de Zoom-verbinding.


Den Haag
Gek genoeg staat de Zen Caravan dit seizoen niet op een van de Haagse campings. “Misschien moeten we ooit nog een duinretreat gaan doen,” grapt Van Dongen. “Dat mag helemaal niet,” reageert Von Winckelmann lachend. Ze komen deze zomer dan wel niet naar Den Haag, toch trokken er zeven Hagenaars naar Camping Buitenland in Nieuw Amsterdam (Drenthe), waar de twee hun eerste retreat gaven. Het koppel toert tot eind augustus met de Zen Caravan door heel Nederland. Van Dongen: “Iedereen is welkom!”