Het rockt weer in de Torenstraat

Muziekwinkel Keymusic Den Haag is terug aan de Torenstraat 35A: het oude Rock Palace leeft weer. En je kunt er virusvrij winkelen.

‘In de hoek hebben we een ‘Pearl master kit’ staan. Dat is een exclusief drumstel van 4000 euro,” vertelt Keymusic-filiaalmanager Danny Versluis enthousiast. “Je speelt drums toch? Kan je wat spelen?” Hijzelf aarzelt geen moment en geeft een paar rake klappen. “Hoor het verschil met dit goedkopere drumstel.”

 

En opnieuw schudt de nieuwe zaak op z’n grondvesten. “Deze is kwalitatief minder. Maar toch, in welke winkel kun je als drummer nou zó losgaan?”
Dat kan nu dus weer aan de Torenstraat 35A waar drummer Cesar Zuiderwijk en bassist Rinus Gerritsen van de Golden Earring in 1985 het toenmalige Rock Palace begonnen. Niet alleen drummers, ook gitaristen, pianisten en producers kunnen hier bij Keymusic Den Haag terecht. 

 

En je kunt er virusvrij winkelen. Als eerste winkel in Nederland maken ze gebruik van een ‘Virotube’, een revolutionair luchtzuiveringssysteem. Versluis: “Enkel een raam openzetten is niet heel handig als muziekwinkel, dan hebben we een probleem met onze buren.” Een mondkapje blijft nog wel verplicht. Het tijdelijke, kleinere winkelpand aan het Noordeinde blijft in bezit van Keymusic en wordt verbouwd tot ‘The DJ Gear Shop’.

 

 

Carrières
Het oude Rock Palace werd indertijd behalve een ontmoetingsplek voor muzikanten ook de locatie waar de carrières van Anouk, Di-rect en Kane begonnen. In 1994 nam de muziekketen Keymusic de winkel over. Keymusic Den Haag verhuisde naar de overkant van de Torenstraat. Met achttien winkels ging het in 2019 financieel minder. Nadat de winkelketen failliet ging, nam vastgoedmagnaat Jan ’t Hoen het bedrijf over. Sindsdien is het aanbod fors uitgebreid: 26 vestigingen in Nederland en België. 

 

Keymusic Den Haag zat in de tussentijd aan het Noordeinde, maar gooide op 1 mei in het herenpand aan de Torenstraat de deuren weer wagenwijd open.

De eerste reacties zijn lovend. “Mensen vinden het allereerst een heel mooi pand,” vertelt Versluis glimlachend. Het heeft vijf etages en de winkel is huiselijk ingericht met allerlei soorten kleden en stoelen. “Ouderen vinden het vooral leuk omdat we terug zijn op de oude locatie van Rock Palace.

 

Trend

Veel Hagenaars gebruiken nog altijd de naam Rock Palace. Versluis: “Rock Palace is echt een begrip. Den Haag is dé rockstad van Nederland. We zitten nu nog een beetje met een oude ziel in een nieuw lichaam. Als de tijd vordert, groeien die twee naar elkaar toe. Het is hier nu nog wel rustig, ik heb het idee dat mensen het nog steeds een beetje eng vinden om de deur weer uit te gaan.” De coronacrisis zorgde wel voor een interessante trend. “Mensen pakten hun instrumenten weer op. Daar plukken wij dan weer de vruchten van. Ze zijn hun hobby’s weer lekker gaan beoefenen. En kopen dan een nieuwe piano of gitaar.”