‘Dit is de beste speeltuin van de buurt’

 

Speelplaats Melis Stokepark is na de metamorfose de grootste inclusieve speeltuin van stadsdeel Escamp. Tegenwoordig kan ieder kind hier spelen, ongeacht zijn of haar beperking.

 

Glijden, schommelen, rennen en klimmen, menige peuter geniet in het Melis Stokepark van de inclusief gemaakte oude speelplaats. Op een van de vele bankjes praten twee moeders elkaar wat bij. Imaan Hijazi (31) en Rahaf Idrees (24) zijn heel blij. “Het is een prachtige speeltuin voor alle kinderen,” zegt Hijazi.


Wethouder Kavita Parbhudayal (VVD, zorg, jeugd en volksgezondheid) verricht op deze woensdag de officiële opening van de grootste inclusieve speeltuin van Escamp. Deze is toegankelijk voor alle kinderen, met en zonder een beperking. “Mensen met een beperking willen geen uitzondering zijn, maar willen aangesproken worden op hun kracht en talenten,” vertelt Parbhudayal.


Na de metamorfose staan er allerlei hulpvriendelijke speeltoestellen. Zo kunnen kinderen met een rolstoel een speciaal parcours afleggen en zijn er toegankelijke schommels. Onder de nu rondrennende peuters bevinden zich toevallig geen kinderen met een beperking. Maar ook van de kant van de aanwezige ouders klinkt veel lof. Vader Jafar (31) is druk in de weer met zijn twee jonge kinderen. De gebruiksvriendelijke ondergrond van kunstgras scheelt een boel schoonmaakwerk volgens Jafar. “Voorheen bestond de ondergrond uit zand en dat komt overal terecht.” Hij heeft nu ook meer overzicht. “Tegenwoordig kan ik mijn kinderen makkelijker in de gaten houden.”


Asma Halusi

Asma Halusi is fractievertegenwoordiger van NIDA Den Haag. Als moeder van een kind met een beperking zag Halusi, vóór haar politieke carrière, een probleem: haar dochter kon nergens gebruikmaken van de speeltoestellen. “Mijn zoontje was dan druk aan het spelen en mijn dochter stond daar maar te kijken.”


Den Haag had destijds wel speeltuinen met een rolstoeltoegankelijke ondergrond maar geen speeltoestellen waar je met een rolstoel in kon. In december 2018 werd Halusi’s motie in de gemeenteraad aangenomen om te investeren in speciale speeltoestellen, zoals een rolstoelschommel of een rolstoeldraaimolen.


Den Haag bezit sinds kort drie inclusieve speeltuinen: in Ypenburg, in Waldeck en nu dus ook in Escamp. Volgens sommige ouders kunnen enkele onderdelen in het Melis Stokepark nog wel verbeterd worden. De doorgang van het klimrek heeft volgens Rahaf Idrees nogal scherpe randen. Zij stelt een zachtere materiaal voor, zodat de kinderen zonder schaafwonden thuis kunnen komen. En vader Jafar: “Ik zie veel kinderen vallen bij de opstapplaat van het klimrek.” De plaat is te glad waardoor kinderen snel tegen de vlakte gaan.


Toch zijn álle ouders blij met de metamorfose. Ook ouders die hier voor het eerst zijn, zoals Julia de Ruijter (22), die er is met haar dochter Victoria (2). “Dit is de beste speeltuin van de buurt,” klinkt het opgetogen.

Asma Halusi snapt dat het toegankelijk maken van álle speeltoestellen in Den Haag veel geld gaat kosten, dus moet de gemeente slim investeren. De fractievertegenwoordiger van NIDA: “Kijk naar drukke en centrale plekken waar veel kinderen spelen, zoals het Zuiderpark.”