Vrouwen vrezen voor meer femicide na versoepeld wapenbeleid

Sinds de inval in Gaza heeft Israël de regels voor wapenbezit aanzienlijk versoepeld. Vrouwen vrezen voor meer huiselijk geweld door doorgedraaide mannen. Lili Ben Ami is een van hen. ,,Waarom komen we pas in actie als het te laat is?”

Lili Ben Ami was de laatste persoon die haar zus, Michal Sela, in levende lijve zag. Dat was vier jaar geleden. Een uur nadat ze samen een workshop hadden gegeven, werd Sela in het bijzijn van haar baby vermoord. Haar man stak Sela dood nadat zij vertelde dat ze wilde scheiden.

 

Voor Ben Ami was de dood van haar zus de reden om een organisatie op te richten om femicide en huiselijk geweld te voorkomen. Het Michal Sela Forum probeert dit onder andere te voorkomen met behulp van technologische en innovatieve oplossingen, zoals beveiligingsapps en de inzet van speciale honden. Toch kon de organisatie niet voorkomen dat in 2023 22 vrouwen het slachtoffer werden van dodelijk gendergerelateerd geweld in Israël. Net als bij wijlen Michal Sela had 86 procent van de slachtoffers een relatie met de dader.


Nu trekt de organisatie aan de bel vanwege de vrees dat het versoepelde wapenbeleid in Israël kan leiden tot meer femicide. Binnen een week na het bloedbad van Hamas werden zo’n 41.000 nieuwe wapenvergunningsaanvragen ingediend. De minister van Veiligheid, Itamar Ben Gvir, voerde verschillende veranderingen door die het makkelijker maken om een wapenvergunning te krijgen. Sinds 7 oktober zouden zes keer zoveel aanvragen voor wapenvergunningen zijn ingediend in vergelijking met heel 2022.

 

Winkelier met pistool op zak

Wapens zijn er overigens altijd en overal al geweest in Israël; van de jonge soldaten met automatische vuurwapens tot de winkelier die zichtbaar een pistool op zak draagt. Maar wie vandaag het Israëlische straatbeeld aanschouwt, ziet nog veel meer Israëli’s die zichzelf willen beschermen. Vooral jonge mannen dragen zichtbaar grote automatische vuurwapens op zak, zoals in Tel Aviv.


Elke burger die in aanmerking komt voor een vuurwapenvergunning, krijgt geen persoonlijk maar slechts een telefonisch interview en kan al binnen een week een vuurwapenvergunning in huis hebben. Het is een van de vele versoepelingen, waardoor vrouwenorganisaties nu vrezen voor meer huiselijk geweld. Het Michal Sela Forum roept op om de criteria voor het verkrijgen van een wapen aan te scherpen.

 

En niet zonder reden. Sinds de uitbraak van de oorlog krijgt het Michal Sela Forum meer telefoontjes van vrouwen die vrezen voor het versoepelde wapenbeleid van de Israëlische regering. De organisatie is niet tegen wapens, maar wil wel voorkomen dat ‘de wapens in de verkeerde handen komen’, zegt Ben Ami tegen deze site. ,,De veiligheid van de vrouwen moet worden gezien als nationale veiligheid.”

 

Het Michal Sela Forum heeft sinds het uitbreken van de oorlog een extra werknemer voor de telefoonlijn in dienst genomen en heeft het aantal veiligheidsprogramma’s opgevoerd. Toch moet de stichting het doen met minder geld, omdat donaties nu meer naar de getroffen kibboetsen gaan die naast de Gazastrook liggen. ,,Het is gerechtvaardigd dat het geld daarnaartoe gaat, maar we moeten niet het andere front vergeten: de huiskamers.”


Schuilplaatsen voor vrouwen

Terug naar 3 oktober 2019, toen Michal Sela werd doodgestoken door haar man. ,,Het was zo schokkend, we zagen geen enkel signaal”, zegt zus Ben Ami. Volgens de stichting is de standaardoplossing dat vrouwen opvang wordt aangeboden, ‘maar offeren slachtoffers zich dan juist op’. Ben Ami besloot daarom om oplossingen te bedenken die meer liggen in de sfeer van preventie.


,,De taal van huiselijk geweld over de hele wereld is hetzelfde. Als je patronen ziet, kun je proberen die te voorspellen en zo te voorkomen. Waarom komen we pas in actie als het te laat is? Waarom gebruiken we dezelfde oude oplossingen als schuilplaatsen?”, vraagt Ben Ami zich af.


De organisatie heeft twee innovatieve beschermingsprogramma’s opgezet. ,,We hebben de huizen van 273 bedreigde vrouwen en 901 kinderen beveiligd, zodat ze veilig en vrij kunnen zijn. We doen dit met particuliere beveiligingsbedrijven en met speciale honden. Het is mogelijk om levens te redde