Het einde van de ‘week van verzet’ zorgt voor tienduizenden Israëli’s op straat

Israëlische demonstranten markeerden zaterdagavond de 260ste dag van de gevangenschap van hun landgenoten. Daarnaast zijn de protesten verspreid over het hele land het slotstuk van de zogeheten ‘week van ontwrichting’, waarbij Israëli’s oproepen voor een deal tussen Hamas en Israël. ,,Netanyahu kiest ervoor om de levens van onze dierbaren op te offeren voor zijn politieke overleving.”

Gele ballonnen stijgen op bij het gijzelaarsplein in Tel Aviv voor de jarige gijzelaar Naama Levy. Op het plein wenst haar moeder Naama een fijne verjaardag. ,,Ik wens en eis het meest fundamentele recht: jouw vrijheid, de vrijheid die je 8,5 maand lang is ontnomen.” Naama’s vader richt zich tot premier Benjamin Netanyahu: ,,Breng mijn meisje thuis”. Naama is twintig geworden in gevangenschap in Gaza.


Zoals elke week vinden verschillende protesten plaats in Israël. In Tel Aviv is dat een demonstratie op het gijzelaarsplein waar vooral de families van de gijzelaars voor de vrijlating van hun geliefden pleiten. Op de Kaplanstraat wordt elke week door anti-regeringsbetogers opgeroepen voor vervroegde verkiezingen. En voor het complex van het ministerie van Defensie staan zaterdag familieleden van de gijzelaars die ook kritisch zijn op de regering.


Gedurende de week hebben er in heel Israël protesten en demonstraties plaatsgevonden, ook wel de ‘week van ontwrichting’ genoemd. Waaronder een bijeenkomst voor de Knesset, het Israëlische parlement, en protesten buiten de woningen van Netanyahu in Jeruzalem en Caesarea. In Jeruzalem werd een demonstrant aan het haar getrokken wat vervolgens een discussie liet oplaaien over het politiegeweld. Ook zaterdag vonden schermutselingen plaats tussen politie en betogers. Drie demonstranten zijn aangehouden.


De meeste demonstranten roepen op tot een overeenkomst tussen Israël en Hamas waarbij de gijzelaars vrijkomen. Zo ook Danny Elgarat, wiens broer Itzik Elgarat door Hamas in Gaza gevangen wordt gehouden. Ook hij spreekt premier Netanyahu toe: ,,Je bent waarschijnlijk blij dat Hamas nog geen positief antwoord heeft gegeven omdat je weet als de gijzelaars terugkeren, je eruit ligt”, zegt Danny voor het ministerie van Defensie.


Danny verwijst naar het voorgestelde staakt-het-vuren van de Verenigde Staten en Israël. Volgens dagblad Haaretz voert Qatar nu een directe dialoog met Hamas-leiders in een poging de kloof te overbruggen tussen het aanbod van Israël, zoals gepresenteerd door de Amerikaanse president Joe Biden, en de veranderingen die door Hamas zijn aangebracht. De onderhandelingen lijken in een impasse te zitten.


,,Je (Netanyahu) kiest ervoor om de levens van onze dierbaren op te offeren voor je politieke overleving”, vervolgt Danny. ,,Binnenkort zul je ons allemaal ontmoeten, want we zullen allemaal nabestaanden van gijzelaars worden.” Veel kritische Israëli’s zien Netanyahu bewust de oorlog voortzetten, omdat zijn ultrarechtse coalitiepartners zijn regering dreigen te laten vallen als Netanyahu akkoord gaat met een deal.


Verkiezingen

Bij het protest op de Kaplanstraat wordt daarom vervroegde verkiezingen geëist door de meeste antiregeringsdemonstranten. Ook een jaar geleden was de Kaplanstraat het toneel van wekelijkse grootschalige demonstraties vanwege de gerechtelijke hervormingen. Op het podium zaterdagavond spreekt de bekende Israëlische auteur; David Grossman. ,,Als we nu niet uit de as herrijzen, zullen we dat nooit doen, of zullen we heel anders opstaan. Dit is de laatste minuut. Nu is het tijd om te vechten, mannen en vrouwen. Nu is het tijd om de straat op te gaan.”

Komende week staan wederom protesten op de planning.